Sondaj Çakılı

Sondaj Nedir?

Sondaj yeryüzünde delikler açmaya yarayan sistemlerin genel adıdır. Büyük kayaların parçalanması ve kesitler açmak gibi sondajlama olarak tabir edilen işlemdir. Sondaj kaya ortamda yapıldığında hava aracılığıyla, sulu ortamda yapıldığında çamur aracılığıyla yapılabilmektedir.  Alanın özelliklerine göre sondaj yöntemi tercihleri değişmektedir.  Sondaja başlamak için sondaj yapılacak olan alanda gerekli araştırmaların ve tespitlerin yapılması gerekir. Sondaj işlemine başlamadan önce malzeme ve ekipmanların tedarik sürecinin tamamlanmış olması esastır.  Tüm bu ekipman ve malzemenin uygulama yapılacak alana nakliye edilmesi gerekir. Sondaj çakılı da sondajcıların ihtiyaçlarını karşılayan bir malzemedir.

Sondaja Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Sondaja başlamadan önce yapılması ve tamamlanması gereken işler;

  • Sondaj yapılacak olan alanın yol yapım aşamasının bitmiş olması gerekir.
  • Tüm ekipman ve malzemenin nakliyesinin yapılmış olması gerekir.
  • Gereken alana platform kurulum işleminin tamamlanmış olması gerekir.
  • İşlemler sırasında kullanılacak olan su tedarikinin sağlanmış olması gerekir.
  • Sondaj sırasında kullanılacak ekipman ve makinelerin kurulumunun yapılmış olması gerekir.

Sondaj Çeşitleri

Sondajcıların ihtiyacı olan sondaj çakılı tedarikinin tamamlanmış olması işlemleri hızlandırır. Sondaj çeşitleri beş ana başlıktan oluşmaktadır. 

  1. Su Sondajı; Zeminin yapısına uygun olarak havalı ya da çamur kullanılarak yapılan sondaj türüdür.
  2. Petrol Sondajı; Sondajın yapılacağı alana göre denizde ya da karada yapılan petrol kuyusu açma işlemidir.
  3. Temel Sondajı; Baraj, tünel veya yüksek bina yapılması için zemini araştırmaya yarayan sondaj türüdür.
  4. Maden Sondajı; Madenin tespiti için yapılan sondaj işlemidir.
  5. Enerji sondajları; Doğalgaz gibi enerjilerin araştırılması amacıyla yapılan sondajdır.

Sondaj Çakılı Nedir?

Sondaj çakılı, sondajlama işlemi sırasında istenen derinliğe ulaşılınca bu işlemi yapan delici matkap ve delme boruları sondaj yapılan delikten çıkartılır. Kullanılan matkap çapından daha küçük olan bir muhafaza borusu ile sondajlama yapılan kuyu muhafazaya alınır. Kuyunun etrafı ve muhafaza borusu oranı yıkanıp elenmiş granül sondaj çakılı ile doldurulur. Doldurma sırasında kullanılan sondaj çakılının ebatları 7mm ile başlar 25 mm kadar çıkar. Sondaj çakılının kullanılan kuyuya uygun ve doğal bir malzeme olması şarttır.  Sondaj çakılının özellikleri arasında; ebatlı olması, kaynaklı olmaması, yüzeyinin yuvarlak hatlı olması ve iyi yıkanmış olması gerekir.  Ayrıca çakılın erimeyen özellikte olması da önemlidir. 

Sondaj Çakılı Kullanmanın Faydaları

Sondaj çakılı kuyularda öncelikle yıkanma işlemi gerçekleştirildikten sonra kullanılır. En çok kullanımı uygun görülen yöntem çalkalama pistonu ile yapılan yıkama işlemidir. Piston en altta bulunan filtre borusunun olduğu yere kadar indirildikten sonra su basılır. Su basıldıktan sonra kuyu cidarına kadar gider. Yıkama işlemi bitince sondaj çakılı ile kuyu çakıllanır.  Çakıllama işlemi ile kuyu cidarının güvence altına alınması sağlanır, ayrıca kum vb küçük parçaların filtre yarıklarını tıkaması engellenmiş olur, akifer tabakalarda ince olarak bulunan malzemenin inkişaf sırasında dışarı atılması sırasında boşluk olmasına ve kuyunun yıkılmasına engel olur, ince malzemenin kuyu tabanına inmesine engel olur, son olarak filtre etrafında ince malzeme birikimine engel olur. Tüm bu faydaları sebebiyle sondaj çakıllama yöntemi tercih edilir ve uygulanır. 

Sondaj Çakılı Fiyatları

Sondaj çakılı fiyatları talep edileceği m3 bilgilerine, nakliye yapılacak bölgenin şartlarına, sipariş miktarı ve ayrıca ödeme yöntemlerine göre değişiklik göstermektedir. Alım yapmadan önce piyasa fiyatları bilgileri incelenmeli ve güncel fiyatlar üzerinden işlem yapılmalıdır. Ayrıca sondaj çakılının özellikli yapısı ve çeşitlerine göre de fiyatı değişmektedir. İnternet sitesindeki fiyatlar ya da firmamızla irtibat kurularak bilgi alınması önerilmektedir. 

Sondaj Çakılının Uygunluğu

Sondaj çakılı akiferi desteklemek, deliklerdeki geçirgenliği arttırabilmek ve materyale yapay bir filtre olması açısında kullanılır. Çakıl boyutlarının kullanılacağı alana göre seçilip yerleştirmenin yapılması gereklidir. Çakıl büyüklüğü ile kum malzemesinin büyüklüğünün uygun olması gerekir. Tersi durumda kuyunun içindeki kumun dışarı pompalanması gibi bir sonuçla karşılaşılabilir. Ayrıca sondaj çakılının kullanıldığı alanın boyutları da önemlidir. Kuyunun verimliliğini etkileyen bir durumdur. Kuyu verimi genelde sondaj çakılı alanının az geçirgenliği olması durumudur. Çakıl alanı kuyu cidarında meydana gelen enerji miktarında düşüşe sebep olur. Çakıl alanı ince tutulduğunda kuyu geliştirilmesi sırasında istenmeyen malzemenin çıkışına yardımcı olur. 

Su Sondajı

Su sondajı yapılmadan önce zemin etüdünün incelenmesi, alanın taranması, zeminin kalınlığının öğrenilmesi, kuyunun buna göre hazırlanması gerekir. Sondaj çalışması yapılacak bölgede tüm incelemeler tamamlanınca gereken ekipman ve uygun makinelerin getirilmesi gereklidir. Yeraltının belirli bir yerinde olan suyun bulunabilmesi için tüm hazırlıkların yapılması gerekir. Çalışmalara başlamadan önce tüm önlemlerin alınması önemlidir. Kuyunun kalitesi sondaj yapılırken kullanılan borunun çapı, boru cinsi, projenin uygunluğu ve kullanılan sondaj çakılı alanının kalınlığı gibi birçok faktöre bağlıdır. 

Su Sondaj Aşamaları

Öncelikle su sondajı yapılacak olan alanda yer altı suyunun verimli olduğu düşünülen bölgeden başlanır. Sonra uygun matkap ucuyla delme işlemine başlanır. İstenen derinlikte borular çıkarılır. Kuyunun açıldığı alan güvenli hale getirilir. Ve sonra da sondaj çakılı ile aradaki bölüm doldurulur. Bu sayede kuyunun güvenli olarak kullanılabilmesi için zemin hazırlıkları tamamlanmış olur. 

Su Sondajı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sondaj işleminin işini bilen uzmanlarla yapılması önemlidir. Çalışma alanı ve sondaj özelliklerini bilen, ekipman ve malzemeleri tanıyan kişilerle çalışılmalıdır. Aynı zamanda sondaj alanında kullanılacak malzemenin uygun ekipmanlardan seçilmesi ve jeolojik yapının ayrıntılı olarak incelenmiş olması gereklidir. Farklı jeolojik yapılarda farklı sistemlerin kullanılması gerekir. Bu da ekipman ve malzemenin uyumsuz olmasına sebep olur. Sondaj sırasında sıkıntı yaşanmaması için konu hakkında tüm bilgilerin ve hazırlıkların önceden yapılması beklenir. Projelendirilen alan ve sondaj maliyetleri piyasa koşullarında değerlendirilerek maliyet çalışmalarının da bitmiş olması gereklidir. 

Sondaj Çakılı Kalitesi 

Sondaj çalışmaları sırasında uygun malzeme ve ekipmanlarla verimli sonuçlar elde edilir. Bu malzemeler arasında uygun boyutta ve özellikte sondaj çakılı bulunması ve kullanılması da yer alır. Bu sayede yapılan işlemlerin akışı ve kuyunun güvenliği sağlanmış olur. Kuyu çevresinde kullanılan sondaj çakılı yuvarlak yapıda ve iyi yıkanmış olarak seçilmelidir. Sondaj çakılı kuyudan suyun çıkarılması işlemelerinde kullanılan malzemeler arasında özellikli olanlar arasında yer alır. Kaliteli ve en uygun malzemenin seçimi bu sebeplerden önem kazanmaktadır.

 

Sondaj Çakıllama İşlemleri

Sondaj çakıllama işleminden önce kuyunun sondaj çamurundan temizlenmesi gerekir. Öncelikle çamurun yapısı ve özelliklerine göre işlem yapılmalıdır. Çamurdan kolayca kurtulabilmek için iyi bir katı madde çökeltme sistemi kullanılması önerilmektedir. Bu sistemde elek mekanizmasıyla kum ve sıvı maddeler ayrılır. Çamurun birikmesi ve tıkanıklığa sebep olması engellenmiş olur. Tüm işlemler bitinceye ve sondaj yerinde istenen derinliğe gelinceye kadar çamurun alanda tutulması gerekir. Çamur sayesinde işlemler kolay ve verimli olarak ilerler. Sonrasında kolon borusu ve filtreler alana indirilir. Çakıllama işlemine geçilir. Sondaj çakılı suyla yıkama yapılarak verilir. Çakıllama işlemiyle birlikte aynı zamanda son aşamaya geçilmiş olur. Çakılların etkisiyle çamur tamamen temizlenir. Suyla yapılan son yıkama ile çamur kalıntıları bitmiş olur. Kuyu geliştirme yöntemlerinde su kullanılarak işlemin tamamlanması sağlanır. Birkaç farklı yöntem kullanılır. Aşırı pompalama, filtre üzerinde geçirgen bölgelerde etkili olur. Geri yıkama, ince malzemenin kuyuya geçişine sebep olur. Mekanik çalkalama, ince malzeme temizliği yapılmış olur. Basınçlı hava ile çalkalama ve pompalama işlemi genelde mekanik çalkalamayla beraber kullanılır. 


Sondaj Çakılı Kaba Kum Şap Kumu Mıcır Stabilize ve Drenaj çakılı siparişleriniz için Arayın.

05464320482

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kaba Kum Nedir?

Elenmiş Mil